Politik

11/03/2006

Försäkringar

Anledningen till att vi har försäkringar är att kunna planera. Utan försäkringar så är vi oförmögna att hantera risker. Försäkringar är därför ett implicit krav för att kunna växa.
- Visst känns det hemskt att behöva betala för något som inte händer. Men genom att kunna sprida riskerna till fler, kan även de små växa. Ett litet företag som får verktygen på en viss plats stulna skall inte behöva gå i konkurs, bara för att de bara har de verktygen. Det lite större företaget konkurrerar på samma vilkor. Utan försäkringar skulle stora företag få ojusta fördelar.
Försäkringar ger likviditet eftersom de gör att vi inte var-och-en inte behöver sitta på en stor kassa - försäkringsbolagets kassa står till buds när din egen sviker. Försäkringsbolag är ofta luckerativa, eftersom de tillahndahåller en tjänst många är beredda att betala för.
Men man behöver inte betala bolaget något, att ingå i ömsesidiga bolag är en annan möjlighet. Där kan man välja att betala först när något händer. Mot att andra betalar om något händer dig. Bonden Paavo i Runebergs texter är ett exempel på ett enkelt ömsesidigt bolag.

Sverige saknar ett större återförsäkringsbolag. Återförsäkringsbolag är bolag som försäkrar försäkringsbolag. De effektiviserar och rensar bland försäkringsbolagen, så att vi kunder kan lita på försäkrningarna. Nu använder vi tyska, schweiziska och amerikanska bolag.

11/02/2006

Lite snö

Samhällsystem som slås omkull av 5 cm snö, är inte stabila nog. Det är sant i alla länder, möjligen med undantag för länderna runt ekvatorn. Sverige är för att göra en lång historia kort, ett rikt land som delivs ligger i arktisk klimatzon. Altså kunde man förvänta sig att detta land efter år av lärdomsprocess kunde inse att det kommer komma snö. Varje år är politiker och allmänhet lika förbluffade. Förnekelsen av fakta, är lika pregnant var vinter.
- Det måste vara roligt att uppleva sin första snö någonsin, varje år.

De lite mer luttrade av oss gick ut tidigt och kom följdaktligen in för tidigt till jobbet. Nu sitter vi här och dricker te, äter småkakor. Så kan det gå. Småkakorna är goda, teet nybryggt. Det klagas på bussar, pendeltåg och ishala vägar. Med all rätt, men ändå måste vi enskilda vara mentalt förberedda på att vi måste ge oss ut tidigare, eftersom vi vet om att vi lever i ett land i Nordeuropa. Vi måste göra vår del av arbetet, så kan busschafförer slippa klagande pendlare. Busschaffören kom i alla fall till jobbet i tid, det är mer än somliga. Men det gör dem inte till bättre människor.

10/30/2006

Gay Pride !

Det är kanske lite dumt att på årsdagen av kristallnatten genomföra en parad i Jerusalem. Man borde använda en annan dag och plats. Mitt förslag är att förlägga denna fina parad till en juste stad vid en strand, å jag snackar inte om Tel Aviv, jag föreslår Gaza.
Gaza är den perfekta platsen, eftersom alla där är så queer-vanliga. Var annars i Israel ser man regelbundet män iförda klänning ? Det tyder på en viss tollerans mot andra idéer och folk.
Gazaborna skulle kunna visa att de är precis Stockholmare, NewYorkbor eller Parisare. De är kosmpolitiska och vill bara sätta lite färg på tillvaron. En parad vore ett välkommet avbrott på tider av orolighet. En möjlighet att koppla bort den hårda verkligheten och hänge sig åt lite flärd och glitter. Precis som svenska ministrar kunde Hamasmännen vandra hand i hand med vad-nu-babsans-motsvarighet-heter, le och vinka.
En bra rutt skulle vara från Redwan palatset via stora moskeen via Omar al Mukahtar och sedan ner till stranden. På stranden kunde man festa och fira. Visa att just här, just nu, så existerar inte terror och förtryck - nu är det bara en enda stor familjerfest med regnbågsbarn. Det skulle vara vackert att skåda. Om det nu blir av ... suck !