Politik

11/03/2006

Försäkringar

Anledningen till att vi har försäkringar är att kunna planera. Utan försäkringar så är vi oförmögna att hantera risker. Försäkringar är därför ett implicit krav för att kunna växa.
- Visst känns det hemskt att behöva betala för något som inte händer. Men genom att kunna sprida riskerna till fler, kan även de små växa. Ett litet företag som får verktygen på en viss plats stulna skall inte behöva gå i konkurs, bara för att de bara har de verktygen. Det lite större företaget konkurrerar på samma vilkor. Utan försäkringar skulle stora företag få ojusta fördelar.
Försäkringar ger likviditet eftersom de gör att vi inte var-och-en inte behöver sitta på en stor kassa - försäkringsbolagets kassa står till buds när din egen sviker. Försäkringsbolag är ofta luckerativa, eftersom de tillahndahåller en tjänst många är beredda att betala för.
Men man behöver inte betala bolaget något, att ingå i ömsesidiga bolag är en annan möjlighet. Där kan man välja att betala först när något händer. Mot att andra betalar om något händer dig. Bonden Paavo i Runebergs texter är ett exempel på ett enkelt ömsesidigt bolag.

Sverige saknar ett större återförsäkringsbolag. Återförsäkringsbolag är bolag som försäkrar försäkringsbolag. De effektiviserar och rensar bland försäkringsbolagen, så att vi kunder kan lita på försäkrningarna. Nu använder vi tyska, schweiziska och amerikanska bolag.