Politik

10/27/2006

F218 Mecklenburg-Vorpommern

Hon kallas DRAK, togs i bruk 1996 och kunde ha sänkts i förrgår, den tyska fregatten som man skämtsamt kallar Meckpomm. Hennes systerskepp F212 samövade så sent som i försommras tillsammans med svenska marinen. Just nu är de tillsammans med K 22 GÄVLE där nere.
Historien är ganska osannolik, går isär. Men den tar tar sin upptakt i Israels tillbakadragande från Libanon, där Frankrike och bl.a. Tyskland numer sammarbetar om att upprätthålla säkerhet till havs. Uppdraget skall vara till 31.a augusti 2007 och inicidenter har tidigare inträffat.
Det tyska fartyget låg altså utanför kusten och blev enl. utsago beskjutet, men ej träffat av Israeliska flygvapnet. Hon överflögs av ca sex (!) F16 plan, som i samband med det släppte infrarröda attrapper. Sedan skall de altså ha skjutit två missiler efter detta mot Mecklenburg-Vorpommern.

Det har funnits spänningar i relationen TelAviv-Berlin, men denna incident är onödig. Israels provokation har till syfte att visa att de har häravälde. Det häraväldet förmår de dock inte upprätthålla utan Tyskland och Frankrike, som borde kunna samarbeta med Israel. Altså kan man säga att de borde vara på samma sida. Alla vill ha fred och lugn. Nu blir det kanske inte så ... Men tänk om det kunde varit Gävle som blev överfluget, hur skulle vi reagerat ?
Det kan också vara Mecklenburg-Vorpommern dåliga (Thales) radarsystem som spökar ...