Politik

4/05/2007

Religiös propaganda, nja tack.

Scandic Hotell vill inte att deras kunder skall få läsa bibeln. De tar därför bort biblarna från hotellrummen. Säkerligen ett välmotiverat och ekonomiskt grundat beslut. Men det hade varit roligt om man tänkt till lite mer. Att bara ta bort dem och inte ersätta dem med något annat är dåligt. Vad skall man nu göra på rummet en kulen natt, titta på porrfilm ?

Bättre vore att lägga till Eddan, Upanishaderna, Koranen, Avesta och en bok i allmän fysik. Eller ännu bättre - inrätta ett helt litet bibliotek i lobbyn, med både lån och försäljning. Då kunde pocketboken få en större chans att nå läsare. Dessutom kunde kunderna få chansen att stifta bekantskap med både teologisk och sekulär litteratur.
- Att använda argumentet att bibeln kunde vara stötande för vissa, är absurt. Då finns det långt hemskare böcker. Hotell behöver inte censurera - vill kunderna inte läsa, behöver de bara låta bli. Lite som med porrfilmen, den visar sig inte av misstag. Men: Det sista vi vill se är bokbålen brinna igen.

4/04/2007

Europa större än USA

De europeiska börserna (inkl. Ryssland) är större än USAs börser, i alla fall värdemässigt. Nu består inte nordamerika bara av USA, utan även Kanada och Mexiko. Effekten är ett resultat av en allt starkare Euro, god börsuppgångi EU, oro på USAs bostadsmarknad och tillväxt i östra och södra Europa. Samtidigt så skall man inte glömma att Eu har 500 miljoner invånare och USA har 300 milj.. Alla bolag i Eu ägs inte bara av europeer, utan korsägandet över atlanten är stort. Men ändå, en milsten i byggandet av ett rikt Europa. Något att fira i Cocacola eller Champange !

Samtidigt så skall man inte glömma att norden, där ekonomin går bra. Svenska börsen omsätter 50 mdr SEK varje dag, mer än någon av de andra börserna. Den är dessutom billigare än både Moskva och London. Möjligen är den, (världens tystaste börs) den snabbaste.