Politik

4/27/2007

Unga män och Islam

Krig orsakas av många saker. En viktig orsak är möjligheten att rekrytera soldater. De flesta soldater är unga män. Därför är ett samhälles möjlighet att föra krig beroende på tillgången på unga män. Det verkar finnas ett omvänt samband, nämligen att oproportioneligt många unga män orsakar krig. Det finns flera teorier kring detta; bland dem Tysken Gunnar Heinsohn - att det beror på unga mäns frustration med avancemangsmöjligheter - något som tycks vara en bra förklaring givet tysklands förflutna, men också en varning till dagen.
Lyckas samhället inte sänka arbetslösheten bland unga män, ger det dem för mycket tid att fundera och ifrågasätta, organisera sig och vara frustrerade. Inte bra.
Islamska länder är ofta sådanna att de har stor mängd män mellan 15 och 30. Delvis därför kommer de att hamna i konflikt. Genom att förneka alla möjlighet att gifta sig och jobba , så permanentar man situationen med frustration och följande våld.

I historisk tid har det precis som i nutidens Afganistan förekommit att man kidnappat barn och tvingat dem att bli soldater. Det kan tyckas oförknippat, men Jainisarernas historia är delvis lika Talibanerna, med den skillnaden att Talibanerna är sämre finansierade.

Länk

4/24/2007

Jämlikhet

Alla vill vi ha jämlikhet. Alla vill se sig som jämlikar och ingen vill vara förmindre. Många vill vara förmer och någon vill inte alls vara.

Men vi är inte lika, eller jämlika. Vi är ojämlika och har så alltid varit. Kanske är vi liknande, men det betyder inte implicit något mer, än att vi ges en möjlighet till självbild och samhörighet. Jämlikhet skall inte handla om att alltid nå samma mål, eller ens med samma medel gå samma väg. Jämlikheten skall handla om möjlighet, å i det ligger att vi på grund av ojämlikhet och olikhet väljer olika vägar för att nå olika mål. Tanken svindlar över de jämförelser vi måste göra, över det arbete som ligger bakom metriken. Men ändå finns ett ideal i jämlikhetstanken som är lockande.

På vissa sätt är det lätt att mäta jämlikhet - som lön. Amerikaner har högre lön än Europeer. Amerikaner jobbar mer, Europeer har längre semester. Vad är mest värt, semester eller lön ? Trots detta skulle jag vilja hävda att Amerikaner och Europeer är jämlika, som grupper, låt gå för enskilda. Det är också här man måste inse att jämlikheten handlar om grupper, inte om individer. Att jämställa grupper kommer inte att jämställa alla individer. Samtidigt så kan vi dela in människor i grupper (klasser!) efter deras position och se att det finns skillnader. Indelningen som sådan ger för handen, att det i det perspektivet, så kommer det alltid finnas ojämlikhet. Kanske kan den ändå balanseras, så att individer genom sin tillhörighet inte ges olika mycket makt. Det kallas för klasskamp, nationalism, feminism och annat.

Jämlikhet handlar om makt över sitt eget liv, frihet. Men jag är inte jämlik med alla andra, eller ens lika gott vetande. Men i alla fall det, vet jag. Och det vet jag, att alla andra inte vet det, och det får mig att känna mig lite förmer. I alla fall, lite.