Politik

4/27/2007

Unga män och Islam

Krig orsakas av många saker. En viktig orsak är möjligheten att rekrytera soldater. De flesta soldater är unga män. Därför är ett samhälles möjlighet att föra krig beroende på tillgången på unga män. Det verkar finnas ett omvänt samband, nämligen att oproportioneligt många unga män orsakar krig. Det finns flera teorier kring detta; bland dem Tysken Gunnar Heinsohn - att det beror på unga mäns frustration med avancemangsmöjligheter - något som tycks vara en bra förklaring givet tysklands förflutna, men också en varning till dagen.
Lyckas samhället inte sänka arbetslösheten bland unga män, ger det dem för mycket tid att fundera och ifrågasätta, organisera sig och vara frustrerade. Inte bra.
Islamska länder är ofta sådanna att de har stor mängd män mellan 15 och 30. Delvis därför kommer de att hamna i konflikt. Genom att förneka alla möjlighet att gifta sig och jobba , så permanentar man situationen med frustration och följande våld.

I historisk tid har det precis som i nutidens Afganistan förekommit att man kidnappat barn och tvingat dem att bli soldater. Det kan tyckas oförknippat, men Jainisarernas historia är delvis lika Talibanerna, med den skillnaden att Talibanerna är sämre finansierade.

Länk