Politik

3/19/2007

Konsumentelektronik

Emotiv Systems och NeuroSky är två företag som sysslar med att mäta hjärnvågor och få dessa att påverka saker. Detta är en revolution, om det fungerar på ett tillfredställande sätt. Tekniken som kallas elektroencefalografi kan användas av i princip vem-som-helst, kortar tidsspannet från tanke till handling och gör det möjligt att interagera med datorer. Företagen tänker försöka använda produkterna till att styra dataspel.

Även om idén inte är ny, är användingsområdet nytt. Tidigare har man använt tekniken medicinskt för att diagonsticera hjärnsjukdomar. De första testerna gjordes så tidigt som 1924.

En tänkbar fortsättning är militära ändamål - att styra vapensystem med tankens kraft. När tiden mellan tanke och handling blir viktigare, kommer systemen att hjälpa den som använder dem. Kostnaderna är stora, vilket gynnar rikare länder. Liknande system finns, men är baserade på att piloten i ett flygplan tittar på ett mål och sedan avfyrar. Det har inget med hjärnvågor att göra. Samtidigt så är de etiska aspekterna grava, risken för fel ökar törhända. Ingen hinner göra en etisk bedömning på kortare tid än han själv hinner tänka. (Hmmm ...)

Stress och tankspriddhet gör kanske att tekniken blir svårhanterlig till en början. Men tiden är på utvecklingens sida. Vänta bara.