Politik

3/10/2007

Könsstympning

Vissa religioner kräver könsstympning. Ibland är islam en av dessa religioner, ibland inte - det är lite inkonsekvent. Men så blir det när människor tolkar. Förmodligen är sedvänjorna äldre än både religionerna och tankarna kring sedvänjorna. Uråldriga och ganska primitiva.

Könsstympning sker mot både pojkar och flickor. När det gäller pojkarna brukar alla var mycket mer förstående. Av någon anledning så är det bra, när delar av pojkars könsorgan skärs bort, medan det inte är OK, när det sker på en flicka. Visserligen sker stympandet av samma person med samma osunda verktyg i samma syfte. Men det finns ändå en skillnad.

Exakt vad den skillnaden är går inte att förstå - det är lite inkonsekvent.
Men det tillåts fortsätta med hänvisning till än det ena än det andra. Argumenten är grumliga och vilar inte på rationella grunder. Argumenten är fel och hotar människors väl och ve. De vidmakthåller osunda relationer och konserverar förtryck. Eftersom det är ett ingrepp som i princip är oåterkalligt så borde det förbjudas att utföras på små barn!


Alla har borde ha rätt att bestämma över sin kropp. Små barn skall inte tvingas till kirurgiska ingrepp om det inte är medicinskt nödvändigt. De borde få välja själva. Alla gånger. Uråldriga och primitiva sedvänjor skall inte få riskera ens någons liv och hälsa. Däremot så kan vuxna få välja att omskära sig - om de vill. Precis som att du har rätt att tatuera dig, har du rätt att bli omskuren, pojke som flicka - men av egen vilja och i mogen ålder. Det är rimligt.