Politik

3/08/2007

Eu och beskattningsrätten

Alla skatter har samma rot: folkets arbete. Av allt det arbete som vi utför går en stor del till skatter. Men det är staten som har ut skatter. Alla andra som tar ut skatter kallas rånare.
Det är bra, om skatterna går till bra saker. Det är bra, om vi kan påverka dem. Just skatten har i alla tider varit något förhatligt, eftersom det finansierat saker de skattskyldiga själva inte vill ha. Det har hatats för att det tas med våld och finansierar våldet. Den enda som någonsin tycker att det är sexigt är Mona Sahlin.

- Det kan kanske vara en liten anledning till att tycka att Mona är lite konstig.


Andra har andra konstiga tankar om skatter - Alain Lamassoure är en sådan person. Han tycker att Eu bör kunna ta ut skatter. Om någon lurat sig självt att Eu syftade till sammarbete, inte hade aspirationer att bli en stat - eller en rånarliga, tycks detta vara fel. Eu bör inte få ta upp skatt. Då får Eu helt andra medel att sprida sig självt och idéer. Eftersom Eu huvudsakligen är dåligt, är detta dåligt.

Junilistan säger så vackert när de citerar 1809 års grundlag; det är folkets egen rätt att beskatta sig självt. Den rätten ankommer ingen annan.