Politik

2/19/2007

Fildelning

Stöld är stöld. Därmed inte sagt att kopiering är stöld. Det finns viktiga skillnader. Men debatten om piratkopiering handlar påfallende ofta om röda gubben. Den röda gubben är fenomenet att 'de flesta går mot röd gubbe trots att de vet att det är fel'. En annan liknelse är 'skinka på ICA'. Det är fel att stjäla skinka på ICA, tillockmed om handlaren gör vinst.
- Debatten handlar om vilka liknelser som kan göras.

Det finns en skillnad, mellan att kopiera och att stjäla.
Antag att du har äger en svarvad järnstav, jag vill ha sn sådan stav. Då kan jag; köpa den, be att få den, lura av dig den, stjäla den, ärva den av dig eller byta den mot något annat. ELLER så kan jag kopiera den, i min svarv. Att köp-byte-gåva är OK, är alla överens om. Men att jag gör en likadan stav som din, hindrar inte dig från att använda din. Effekten av staven kommer ändras - alla kommer inte bli lika imponerade av staven, eftersom den inte är unik. Men det är fortfarande samma stav och samma egenskaper.

Alla äger inte en CNC-svarv men deflesta kan skaffa en. Likadant är det med datorer. Innom industrin är det OK att kopiera för eget bruk, dvs göra en maskin själv för eget bruk. Men för att sälja maskiner behöver du patent för. Äganderätten kan inte vara starkare för musiker än för uppfinnare. Vi behöver maskiner och uppfinnare mer än vi behöver sångare och skivor.

Musikindustrin borde bli en musikindustri, inte en skivindustri. Tjäna pengar skall musiker göra genom att spela musik, för publik - inte genom att spela in skivor. Skivorna och musiken därpå är att betrakta som reklam.

Fildelning är inte stöld. Fildelning är kopiering.