Politik

1/09/2007

Brödpriset

Från att varit styrd av utbudet är priset på spannmål och oljeväxter numera mer efterfrågestyrt. Priset på en limpa bröd ökar ändå. Detta beror på en återgång till förevarande förhållanden. Spannmålsläget i Sverige och Nordeuropa är mycket dåligt. Den bränsade tillgången på Vete, Råg och Havre driver upp priserna. Detta i sin tur, kommer driva på priserna på kött och mjölk. Ett exempel är att inget vete av god kvalitet skördades efter 18 augusti i skåne i fjol. Samtidigt så börjar Indien importera och USA och Sydamerika kan inte exportera till följd av torka.

Priset på ett kilo (vete) mjöl låg kring 1 krona per kilo, tills för ett halvår sedan. Då (okt) steg det till ca 1,60; ett pris som sedan landat på ca 1,50 SEK. Priset på en limpa bröd i England har stigit till 94 pence, från strax över 50 pence för något år sedan. (1970 kunde en likadan limpa kosta 9 pence !) Betänker man en förmalningsgrad på 77% på siktat mjöl, betyder det att det går åt 1,3 kilo spannmål per kilo mjöl, betyder det att ökade kostnader får multiplikatoreffekter. Mjölet måste ju malas. Priserna på mjöler andra än vete, har ökat med 30 - 60 %.
Lagren av spannmål har minskat, något som hör samman med priset. Idag har vi som bäst 60 dagars spannmålslager. På foderspannmålssidan är lagren så låga som 40 dagar.

En god skörd under det kommande året i Nordeuropa är viktigt. Kanske inte viktigt därför att vi kommer svälta, utan för att ökade kostnader kan driva igång en inflationsspiral. Dessutom är bröd en viktigt stapelvara. Brännanndet av spannmål för att få etanol (för att dricka och använda som bränsle) kommer öka, då måste skördarna öka i motsvarande grad. En starkare krona kan hjälpa vår import, men priserna riskerar ändå att öka. Det blir en spännande sommar.