Politik

12/13/2006

Tiggeri

Vår inställning till tiggeri brukar vara definierande. Vissa vill köra iväg tiggarna. Forsla bort dem så att de slipper synas och störa. Det är kallhjärtat. Andra ser tiggeriet som en naturlig del av samhället och en väg ur fattigdom. Det är ännu mer kallhjärtat.
Tiggeriet bygger på att människor är villiga att ge. Det bygger också på att människor inte klarar sig själva, systematisk utslagning. Att vi inte lyckas eller inte vill lyckas hjälpa vår tiggare är beklämmande. Men tiggandet har samband med hemlöshet och drogberoende.

I omgångar har vi avskaffat och motat tillbaka tiggeriet. Det har funnits självhjälpsgrupper och det har funnits registreringssystem. Inget av det finns längre. Det har funnits god psykitatri. Det finns inte heller. Det som finns är Faktum, en tidning, som de själva säljer.

Tiggeriet är kontraproduktivt. Det löser inga problem, det skapar nya och det förnedrar dem som utför det. Tiggarna själv säger ibland att de valt det själva och inte vill jobba. Det är självbedrägeri, en metod att stå ut. Men ingen vill sova på gatan eller förlora allt de äger. Vägen bort från tiggeri går via förmåga och vilja.
- Det jag skulle vilja är att det fanns är mer av Faktum; kanske apelsiner och annat de kunde sälja. En fungerande tung psykiatri som kunde hjälpa drogberoende. Det skulle ge en God Jul.
Glad Chanukka !