Politik

12/02/2006

Pengar i sjön (2005)

2005:Sverige har en militärbudget 44,5 mdr kr. Det är mycket. Men vi vet vad vi får, vilket är bra. Om det sedan räcker, är en annan sak.
2005:Sverige har en biståndsbudget 22,5 Mdr kr. Det är mycket. Vi vet inte vad vi får, vilket är dåligt. Eftersom vi inte vet om det har någon effekt, är det oerhört dyrt.

Iår kommer biståndet att vara ca 30 mdr kr. Det skulle om vi investerade pengarna i Sverige ge 15 000 - 30 000 nya jobb, som är permanenta, givet den genomsnittliga kapitalmängden per arbetare. Alternativt skulle det kunna användas till att investeras utomlands; då skulle vi kunna få 439 Mdr tillbaka om 50 år, givet en real ränta om 5 %. Men om vi fortsatte lägga in 30 mdr varje år skulle våra pengar växa till 6650 mdr. Det skulle mer än väl kunna täcka eventuella pensionsproblem.
- Samtidigt skulle det ge jobb. Inte kanske för oss, men väl för världen. Det skulle kunna ge hysteriskt många jobb i t.ex. Tanzania.
- Men i stället ägnar vi oss åt fina saker som demokratiutveckling och utbildningsinsatser för småföretagare. Men det är fortfarande oklart om det ger något. Det vet vi inte. För att förstå Sida bör vi kolla på deras powerpoint-presentation.

Västvärlden har en tendens att sabba allt, eftersom vi inte förstår exakt hur mycket makt vi har. Skulle vi vilja kan vi köpa upp all säd och majs, så att de svälter. (Det gör vi bara när de svälter, för att kunna skicka maten till de svältande) Vi skulle kunna dumpa maten på dem, så att deras jordbruk går i konkurs. (Det gör vi bara när de svältar, för att kunna ge maten till de svältande)
Att hålla delar av världen i permanent fattigdom är omoraliskt. Istället borde vi lägga vår pengar på investeringar, som ger jobb och billiga varor. (Då utnyttjar vi dem skoningslöst !) Men det gör vi inte, för vi är för snälla. Eller ?