Politik

11/17/2006

Uppror på Tonga

Tonga, det lilla polynesiska landet är i uppror! Demonstranter har plundrat huvudstaden och regeringen har flytt hals över huvud. Undantagstillstånd har utlysts och ANZAC har beordrats in. - ca 150 man totalt, är en behövd hjälp. Artikel. Demonstranterna har attackerat kinesisktägda företag, bl.a. butiker.

Egentligen kan man delvis spåra upproret till den polynesiska kulturen. En del är dryckenskap, en annan hatandet av Kineser. I princip har Kineser samma position som Judarna i Europa. Eller rättare sagt; idén om positionen är liknande. De upplevs som rika och styrande bakom skynket. Folk ser dem som en form av elit som man kan gå upp emot.
När det går dåligt gör man det.
Sedan så saknar Tonga riktig demokrati. Adeln utser en stor del av parlamentet, Kungen har riktig makt. Det är ett problem och det som i stor utsträckning något som hindrat god utveckling.
Samtidigt så har de Tongianer jag träffat varit ganska lojt inställda till politik och Kungen. Man har gillat honom som person och ledare, men inte som politiker. Upploppen är kanske en god början på förändring. En rimlig förändring vore att se till att folket fick välja sina ledare.