Politik

1/28/2007

Estnisk folkmusik

Jag gillar estnisk folkmusik. Den påminner mycket om svensk folkmusik, men det går ändå att finna markanta skillnader. Bland det som sammanför är säckpipan och sången det som i mitt tycke har störst likheter. Den estniska musiken låter bortglömd och upphittad, något som passar in, men som inte hör dit. Det är svårt att förklara, men lätt att älska. I likhet med svensk folkmusik så kan det urarta och bli väldigt bondskt. Exempel kan vara de ensamma dragspelarna. Samtidigt spelar band som Hiidene enkelt men medryckande utan att vara bondska alls. Att på något sätt recensera den estniska folkmusiken blir som att recensera punken. Det låter sig inte riktigt göra.
På vissa punkter bör vi dock ta över delar av det estniska, som allsångstraditionen, som för en tynande men käck tillvaro på skansen här hemma. Allsången upplevs bäst på plats. Õllesummer, är ett utmärkt tillfälle att uppleva estnisk musik. Det är en ölfestival ... Kanske skulle allsång-på-skansen bli bättre om deltagarna prövat sig igenom 15 olika sorters öl innan de börjande sjunga. Men det är mer tveksamt.

Den estniska folkmusiken är emellertid svår att nå. De bolag som ger ut skivor är små och marknadsföringen är av naturliga skäl skral. Men det är klart - det är en liten del av en ännu mindre del av all musik som finns. Samtidigt har den mycket att ge, bara man vänjer sig vid det estniska språket. Sist måste man emellertid omnämna Oort som är en av de mest ... Udda ... skapelser som framsprungit öster om Svedala. Tänk en blandning mellan heavymetal och folkmusik, allt ifört vikingakläder. Det är om inte annat kreativt och bådar väl för framtiden.