Politik

3/13/2007

47 % är för mycket ...

USA står för ca 47 % av världens samlade militärutgifter. Det är 644 miljarder US$, en hisnande stor siffra. Inte nog med det, den växer och har nått nivåer som under 80-talet. Då var det kallt krig och Sovjet rustade på sin sida järnridån. Idag har vi krig mot terrorism, eller kanske krig mot de amerikanska hushållen ?

De 47 % är kanske inte inte bara vapen och manskap - mycket går till andra saker som utbildning och hjälp till soldaters familjer. Kinas andel av den totala kakan kan vara högre än 122 Mdr Us$ - men i alla fall så lär man få mycket för pengarna. Kinesiska soldater och kinesiska vapen kostar inte lika mycket som amerikanska. Att jämföra dessa storheter är inte lätt.

Det vi vet är att kärnvapnen inte tas bort, att kvinnor utnyttjas i krig och att ingen ingriper. Vapnen och pengarna - kan rätt använda göra mycket gott, skapa säkerhet demokrati och fred. Men det sker inte. USAs invasion av både Irak och Afganistan hade goda syften, men det blev inte som man tänkt. Det blir det sällan och det är synd. Vägen till helvet är stensatt med goda intentioner. Men att omrikta budgetarna mot att kunna hantera andra problem än just kalla kriget tar tid. Under den tiden gör företag som tillverkar krigsmaterial goda vinster.