Politik

3/21/2007

Ägande och arbete

Hög andel självägda bostäder ökar arbetslösheten. Tendensen gäller både i Sverige och utomlands. Orsakerna är att den som äger sin bostad måste sälja den, om han/hon vill flytta. Går arbetslösheten upp, går priserna måhända dessutom ned. Att äga en villa rotar dig i högre grad bland grannar än en hyresrätt. Hembygdskänslan är större i ett hus än en lägenhet - likadan som den på andra sidan gatan - på tredje våningen. Personer med hus tenderar att ha en stor del av sitt kapital bundet i huset. Minskad rörlighet ger sämre matchning mellan jobb och arbetare. Det i sin tur ger lägre lön.

Det finns sätt att lösa detta. Gör det möjligt att hyra ut hus och bostadsrätter. Låt dessa inkomster obeskattade gå till att finansiera eget boende annorstädes. Öka bostadsbyggandet ! Det är det enklaste medlet - finns det lediga bostäder så kan man flytta dit. En ledig lägenhet kan dra igång en flyttkedja. Därför är det viktigt att det finns lediga lägenheter.

Samtidigt så kan bostaden vara en trygghet - som gör att man förmår klara arbetslöshet. Det gör också att man kan låna penger, med bostaden som säkerhet, när man skall starta nytt företag.