Politik

10/30/2011

Absolut minimum - färre saker gör dig lycklig.

Konsumtionskritik. Filmen med den svenska titeln "Gudar och människor" handlar om en grupp munkar som bor i Algeriet. Det är handlingen, men mer än så är det en estetisk film. Munkarna lever inte ett liv i överflöd, men ett liv med minimalt med saker. Ett liv präglat av längtan till gud. Munkarna är inte friterade och torusformade, utan hotade av sin omgivning.

Även om idealet kanske inte är ett asketiskt liv som munk (tänk: utan sex), så är deras estetik inte utan lockelse. Kanske blir några lyckligare av saker. Men denna vilja till tingen, är en vilja-till-makt och egentligen det lilla barnets önskan om att bli sedd. När barnet får en sak, blir det uppmärksammat. Barnet vill sedan ha fler saker, eftersom det innebär social status. Saker kan vi kontrollera, men som Stalin ungefär sagt; 'kvantitet övergår i kvalitet och kvantitet är en kvalitet i sig'. ( Nu kippar någon säkert efter andan, det är inte pk att hänvisa till tyranner... men ... ) Genom att ta bort sakerna får dessa munkar en annan kvalitet, inte bara en annan kvantitet. De bryter sig loss från det lilla barnet inombords, gör sig fria i en Autoemancipation. Sakerna har i något läge tagit makten över människorna. Saker är inte frihet, men är de gallret i fängelset? I filmen är sakerna perifera, medan fokus kan läggas på relationer och handlande.

Överkonsumtionen är inte längre bara en konsumtion, för att konsumera måste man utnyttja saken. Konsumenten måste använda den så att den blir brukad och till sist går sönder. Men många av de saker människor har används inte. De ligger på hyllor och väntar, står i garage och är, eller vittrar sakta sönder, samtidigt som ägaren är i en butik för att köpa nya. Överblicken över alla tingen försvann i något läge. Det är inte längre funktionellt. Som motdrag har nu framförts att blott ha 100 saker, skulle vara en lösning. Radikalt och bra kan tyckas, men samtidigt så tvingas personen med de 100 sakerna förhålla sig till reglerna och deras tillämpning. (Ett par skor är kanske sex saker - 2 gånger sula, sko och snöre, eller en sak, men vilket ?? Förvirrande.) Syftet var ju inte att grotta ner sig, utan att bli fri. Fri att göra saker som är viktiga och nyttiga, fri att inte tjäna. Stora delar av ekonomin går åt till att skapa saker och tjänster åt ohyggligt rika personer, i onödan. De arbetande får i gengäld saker som de inte använder, för att göra handlingar de inte vill, åt människor som inte älskar dem. Det är dags att städa!