Politik

11/19/2007

Trollsagor och film

Ibland blir man glad när man går till biografen. Idag såg jag att Beowulf hade blivit film. Även om filmen ännu inte haft premiär så står den på min önskelista. Ursprungligen är Beowulfkvädet en av den engelska litteraturens stora verk. Det är ett av de första kända diktverken som ännu finns kvar. Hjälten i historien är svensk (göte), även om historien i likhet med hamlet utspelar sig i Danmark.

När nu kung bore närmar sig och bultar på dörren känns det bra att det finns ännu mer att önska sig än en god jul. http://www.beowulfmovie.com/

Filmen är dessutom banbrytande i så måto att den har effekter som är gjorda på ett mycket intelligent sätt. En liknande film spelades in med Kristanna Löken(Nibelungarnas ring), men den visades inte i Sverige. Mycket kan man säga, men inte att vi vårdar vårt kulturarv. Att göra det är luckerativt, men försakas. Ingen av filmerna baserade på gamla sagor som spelats in på senare tid har varit en förlust. Kanske är det dags för Stellan Skarsgård att dräpa lite troll ?