Politik

8/31/2007

SR - Folke

SR folke är ett favoritprogram. Tur att det finns på internet. Annars skulle man ju vara tvungen att uppfinna något liknande själv. Folke är ett fora för folklig musik. Med det menas all folklig musik, så man får även lyssna på kletzmer och iranska toner. Vill man, kan man hoppa över de delar man inte gillar. Folke är SR när SR gör det SR skall göra. Programmet underbart som det är , skulle därför nog inte fungera på de kommersiella vilkor en marknad ställer. Därtill är det alltför spretigt.

Det går att lyssna på folkmusik på Youtube och TV-folk. Sådana tilltag underlättar starkt. Upphovsrättsligt lagda uppskattar nog inte tilltagen, men samtidigt så är det ett bra sätt att få upp fler ögon och öron för annorlunda musik. Folkmusiken är mer än bara musik, det är en bärande del av en kultur. Den är ett alternativ, samtidigt som den inte är så alternativ att den kör av banan. Exakt varför folkmusiken har varit dålig på att sprida sig på internet, vet jag inte. Men en inte allt för vågad gissning, är att den understundom är något teknikfrånvänd.

8/29/2007

Bröllopstidningar

För någon tid sedan bevistade jag ett bröllop. Som alltid var där intressanta diskussioner, en handlade om bröllopstidningar. Dessa tingestar är skimmrande magasin med hundratalet sidor. Alla sidor förggranna och retuscherade. De reflekterar liksom inte över sin egen existens. Det handlar om romantik ("den största myt vi hört se'n vi va' små" - B Afzelius). Det vort intressant om annat avhandlades på samma verklighetsfrånvända och spexade sätt. Det skulle vara kul att se en liknande tidning om exempelvis begravningar. Sida upp och sida ner med det senaste från begravningsentreprenörerna. Man skulle kunna läsa om hur någon planerar sin begravning. Kanske skulle även läsaren uppmanas tänka på döden. Något att se fram emot.