Politik

4/16/2010

Bankirer

Banker är ett spännande fenomen. Förutom finansmagi och fartblindhet rymmer de även en ambition att vara tråkiga. Slips och grå kostym, liten dräkt och en förkärlek för papper. Men, medborgare - låt dig icke bedragas !

Dessa människor, som framlever sitt liv i armod och sorg, har inte rånat er. De har slarvat bort pengarna. Vilket ju gör det så himla mycket bättre. HSBCs styrelseordförande Michael Geoghenan fick ökad lön, med 33 %, till £1,1. För att han gjorde ett bra jobb, när någon slarvade bort pengar. Dessutom fick han bonus får fyra gånger lönen. För att sätta detta i proportion så skulle den vanlige bantjänstemannen tvingats jobba över 1000 år för att få samma pension som sin chef. Att utge bonus när bankerna tjänar dåligt, borde vara emot aktieägarnas vilja. Men bankchefen är troligen störste ägare, så att ha en styrelse med stora aktieposter är inte alltid av godo.

De höga lönerna är en effekt av tävlingsbeteende, vilket i bästa fall sporrar den anställde att prestera bättre. Men argumentet gäller bara toppen. Och i sämsta fall förmås de göra misstag. Att öka allas löner är ju ett lovvärt syfte. Inflation, tänker någon ... ?