Politik

2/27/2012

Folkmusik

Julia skriver så trevligt om folkmusik. Läs hennes blogg: http://folkmusikbloggen.foli.se/

Slakamusiken skriver om folkmusik. Läs: http://slakamusiken.wordpress.com/

Etiketter:

Priset på olja

Oljans pris ökar, men kostnaderna har ännu inte fullt nåtts. När konflikten med Iran artificiellt ökar priset blottas även vår svaghet. Ofri är den som är satt i skuld, ofri är den som saknar alternativ. Vår väg mot frihet går från oljan och dess despoter.

I tysk och fransk media tas priset på olja och bensin upp nära nog dagligen. Den ekonomiska utvecklingen sägs få problem om priset höjs. Det stämmer inte, i ett längre perspektiv, men är helt sant i det mycket korta. En ekonomi som tvingas ställa om mellan att ha haft låga och stabila oljepriser, kommer ta mer skada än den ekonomi som har haft varierande eller höga priser. Helt enkelt därför att ekonomierna har byggt in kostnader och funktionssätt. Den konsument som har en bensinslukande bil, kan inte bara sälja bilen för att just denna vecka är bensinpriset högt. För nästa vecka är priset kanske lågt och när priset på bensin är högt är bensinslukande bilar inte de som säljer till högst pris. Men om man istället skaffar en bil som inte drar så mycket eller inget alls, så kostar den kanske mer i inköp. Speciellt om det är en liten nischbil man köper. Det som gäller i det lilla gäller i det stora. Kostnaden för omställning är hög, men kostnaden för förstörd miljö och beroendet av galna diktatorer i mellanöstern är tydligen noll. Någonstans i denna ekonomiska ekvation är det ekologiska priset glömt.

Att inte kunna välja bort oljan, är oerhört oflexibelt. Att vara beroende av denna energikälla, primärt, skapar sårbarhet. När vi just haft en ekonomisk kris, är våra resurser uttömda, just då vill ingen ställa om. Inte heller när det just börjar bli bättre, för då är oljan billig och fokus ligger på att få igång hjulen, inte ställa om kursen. När det sedan går så bra, då är alla problem bortblåsta och oljepriserna höjs, då ligger fokus på arbetsmarknad och forskning. I ingen del av den ekonomiska cykeln passar det, för det är bekvämt att aldrig inse att man haft fel. Oljeberoendet är som ett gift vi ärvt av våra fäder. Folken vet inte hur det är, för de har aldrig upplevt en tid utan olja. Att vänja sig av från oljan och beroendet av den, går inte att göra snabbt. Men några små steg skulle vara att i alla fall räkna med att oljan är dyr, eller kommer vara det periodvis. Så att när man räknar, kommer man fram till att det inte är en bra idé med en stor bensinslukande ekonomi.

Etiketter: , , , ,