Politik

10/25/2011

Bankirer och deras ersättningar

När banktjänstemän plockar ute en god och rimlig lön, är de just det - tjänstemän och förmodligen organiserade av TCO. När de blir påkomna med handen i kakburken, är de bankirer. Bankirerna anses roffa åt sig makt och fördelar som inte ankommer på dem. Bilden av bankiren är fortfarande en man i kostym och isterbuk. En riktigt svinig typ med flackande blick.

När bankerna tar risker, är det inte orimligt att de gör en vinst. Skulle de däremot göra en så ordentlig förlust att konkursen står i dörren, skall de heller inget ha. En del av förklaringen är att de spelar ett spel, där slumpen spelar en inte obetydlig roll. Problemet är då att de förmodligen gör ett antal vinstehttp://www.blogger.com/img/blank.gifr innhttp://www.blogger.com/img/blank.gifan den stora förlusten kommer. Då har de pengar undanstoppade och klarar sig relativt helskinnade undan. Att gå efter dessa pengar och kanske mer därtill, är svårt men inte orimligt. Därmed inte menat att alla dessa framgångsrika människor lever på turen alena. Men att erkänna en slumpens inverkan gör det hela lättare att förstå. För människor är inte helt logiska.

Att komma ifrån slumpen, för många gånger är det slumpen som avgör, är viktigare än att i det korta perspektivet göra en vinst. Rimligen är det så att det är av större betydelse att undvika en förlust, än att göra en vinst. Dessa system förvaltar vårt pund. Därför borde samhället försöka komma ifrån systemet, som göra att onödiga risker tas. En riktigt hård och obeveklig ordningsmakt, som slår till och gör det på ett sätt som injagar fruktan, är det smaskiga svaret. Alla vill att yxan skall gå, men ingen vill hålla i skaftet.

"Den räddningsfond på 2000 miljarder euro som omtalas kan jämföras med de totalt 800 miljarder euro som Europas alla banker dragit in i vinst sedan 2005." - E24.