Politik

2/24/2010

Svensk hederskultur !

Hederskultur finns i Sverige, bland såväl svenskar som invandrade. Kvinnoförtrycket som mellanösterns hederskultur för med sig, ser svensk allmoge som oacceptabelt. Men de missar att deras egen hederskultur, även den är en hederskultur.

Hederskultur är något som anses förtrycka tjejer från mellanöstern. Det är en så grov förenkling att den ohederlig. Egentligen bygger detta begrepp på en oförmåga att analysera Sverige. I brist på förståelse skapar man motbilder. Uppdelningen i ett vi, som saknar hederskultur (ett vi som ju egentligen bara är de normala) och ett dom (som måste upplysas). Egentligen tycker förenklingen (föränklingen:-) att kultur är något spännande, som andra länder har.

Sanningen är Sverige är ett land befolkat av huvudsakligen sekulära protestanter, med en protestantisk nordeuropeisk hederskultur. Sverige har en stark kultur som lockar många andra att kopiera och efterlikna oss - det är därför vi kan exportera kulturföremål. Den svenska hederskulturen har andra inslag än den från mellanöstern. Vikten ligger på personlig redbarhet och den utsträcks inte till familjen på samma sätt. Den håller sina sår öppna. Den ger igen, men har en betydligt mer urskillningsbar hållning. Samtidigt så stjäl, lurar eller ljuger den inte, eller accepterar de som gör det. Vissa kallar den ett slags gentlemannamässigt ideal.

Egentligen så finns det inte något i den nordeuropeiska protestantiska hederskulturen som förtycker kvinnan, men samtidigt är den liksom alla andra liknande system, del i ett system där det sker en klar rolluppdelning. Även om utsträckningen bara är personlig och bara gäller män, så är den inte ett isolat. Därför problematisk ?

Rekomenderad läsning:
* Furstespegel
* ISBN 9113021915