Politik

4/17/2009

Eu-val

EU-valet är oviktigt, tycker många. De funderar på att inte rösta. Det är dumt tänkt, eftersom man då förutom att missa den infinitimala mängd makt man då åtnjuter, visar att man inte bryr sig. Att inte bry sig, det är dåligt.

Icke-röstandet kan förklaras i rationella termer. Det ger inte mycket. Det tar tid. Det är jobbigt. Det förändrar inget och man kan göra så mycket annat. Sant, i någon mån. Men att gång efter annan visa sitt ointresse är dumt.

- Den som blir vald känner inte ett starkt mandat. Viljan att då förändra blir förändrad. Dels så kanske någon politiker resonerar i termer av "hälsan tiger still". En annan resonerar "här skall göras revolution, det väcker massorna". Ingen av dessa båda är bra för samhälllet.
- Eftersom få röstar, ges makt åt dem som röstar annorlunda. Det förändrar politiken, så att bara delar av folkets röst spelar roll.
- Systemet kommer inte ändra sig, för att du inte röstar. Att inte rösta sänder ingen klar signal. Det är en signal, som kan betyda olika saker. Jo, det är så.
- Väljaren blir marginaliserad, precis som den valda. Kvar blir en byråkrati.
- Att inte bry sig, gör att andra inte bryr sig.



Andra har sagt det, på andra sätt.