Politik

9/02/2006

Rymden

Trots DiLevas skiva 'För Sverige i Rymden', tycks Sverige ha lämnat rymden. En baksida på mjölkpaketet räcker inte. Rymden inspirerar och en baksida inspirerar bara lite. Om vi vill få ungarna intresserade av att bli ingenjörer, måste vi visa det.

Sveriges rymdsatsning är en framtidssatsning, en del i ett kamp om häraväldet i framtiden. Kina, detta olildligt stora land hårdsatsar. De har inte kommit ikapp, men deras teknologisektor kommer med sjumilastövlarna på. USA tappar och Europa är ljumma. Trots det, leder Amerika ännu. Ryssland borde välja att alliera sig med EU/USA ?
Till de goda nyheterna i rymden hör att Ozonlagret inte minskar i tjocklek. Eller nåja ... kolla här,

Rymden är platsen där ingen kan säga att de är på hemmaplan. Ett samarbete och en konkurrens är nödvändig för att driva teknologin och vetandet framåt. Ett samarbete medför att vi sammarbetar mer här hemma. Jag vill till Månen och jag vill till Mars. Därifrån kan man se ner på jorden och längta hem. Mer rymdteknologi nu !

8/30/2006

Dagens fadäser

Idag har Lars gjort dagens fadäs, men han är inte ensam, till honom sällas Agneta Östman-Wenger. Lars avgår, något som är en belastning, han erkänner att han gjort fel - indirekt. Jag anser att han kunnat sitta var; kan är god nog för jobbet. Men det har klagats på honom och visst har han gjort fel. Spekulationerna om NÄR han skall avgå har kommit och gått. Nu vet i i alla fall. Synd, för ingenting förbättras egentligen. Däremot är det rimligt att en man som ljuger, i hans position, får ta konsekvenser av det.

Agneta Östman-Wenger är en klippa i det moderata lägret. Inte PK alls ! En moderat som inte förstått att man kommer hamna i en korseld om man uttrycker åsikter som kanske är lite rasistiska. Skulle hon uttyckt motsatt åsikt så skulle den likaledes varit rasistisk åsikt.
Vad sa hon då ?
-"Skolstarten skedde i Sverige och där fanns bestämt svenska barn, men med akribi letar man efter dessa mörka huvuden. Jag älskar små lintottar. Är det fel i ett land som ursprungligen kryllade av dessa?" (Akribi - är det ett ord som vi normalt använder ?)
Sen är det legio i Sverige att
tillvita Moderaterna för rasism i valdebatten. Det har mig veterligen skett alla år som jag lyssnat. Inte ett dugg intressant, att en kvinna tycker om barn som liknar henne själv. Kanske har hon inga egna ?
(NB, den motsatta åsikten är: "Jag vill att det skall vara fler svarta barn på bilderna från skolstarten" )


Min åsikt är : det borde vara FLER barn på skolstarten. Där kan kanske Agneta göra en insats ? Aftonbladet 'snodde' hennes bild, från (m):s hemsida, fick de verkligen göra det ?

Arbetarepartiet, arbetarna och arbetarpartiet.

Arbetarna är de som i grunden skapar välståndet, genom att flytta fysiska objekt. Så kan man tänka. I den idétraditionen finns också idén om politikerklassen, där finns idéerna om hur manliga - svettiga och välbyggda - kroppsarbetare utnyttjas i verken.
Det stämmer naturligtvis, till en viss punkt. Men inte fullt ut.

Alla partier är för arbete. Djupt, har vår protestantism slagit rot i folksjälen. Men arbete handlar om så mycket. Att sälja en flaska är lika mycket arbete som att ringa runt och sälja prenumerationer. Båda dessa är arbetare. Arbetets godhet ifrågasätts inte, men vem som är arbetare är en fråga. Är en Polis arbetare ?

Tja, han arbetar ju för kapitalisterna, precis som de flesta av oss. Så på det sättet skiljer polisen sig inte från andra. Visserligen använder polisen våld, men är det inte våld att beröva naturen dess gåvor med en slägga ?
I dagens valdebatt så vill partierna framstå som goda. Alla vill ha en nation i arbete. Men ingen tycks förmå precisera hur det skall gå till. 0 % arbetslöshet är kanske för lite, men 0,025 % arbetslöshet och en förvärvsfrekvens på 90 % vore inte tokgigt. Då kunde lönerna gå upp och välståndet öka. Kunde sedan folk förmå sig at spara och äga så skulle de snart vara sina egna lyckas smeder. Kanske en önskedröm, men faktum är att om välståndet var jämnt fördelat skulle vi alla äga 500 000 kr var.

8/28/2006

Tillväxtens gräns

Tillväxten i år verkar bli hög. Liksom förra året. Precis som förra året så är tillxäten inte så hög som man kunde önska. En flukt på det som är viktigt; det vi får per person köpkraftsjusterat gör gällande att vi i det närmaste står och stampar. Kolla här !

Anledningen delvis att inflyttning innebär utspädning. Men den stor bananrepubliken i väster har högre BNP/capitaPPP än konungariket. Altså gör vi något fel, eller inte tillräckligt bra.
Kanske sysselsättning och investeringar ligger på en för låg nivå ?