Politik

4/22/2011

Budgettrixeri

Syftet med en budget är att den skall styra en verksamhet så att verksamheten fungerar och gör det den är avsedd att göra. Lätt som en pannkaka ? Knappast. Snarare behandlas budgeten som ett instrument för att få ledningen att framstå i en ljus dager. Den blir ett verktyg för att konservera makten, utan hänsyn till framtiden. Trots det, är budgeten inte sällan ett av få framåtsyftande dokument i en organisation.

Budgettrixeri är när en aktör använder budgeten för andra syften än budgeten är till för, som att dölja verkliga förhållanden. I Grekland trixades det med budgeten, resultatet för ett stolt folk blir att irra omkring längs ruinens brant. Eftersom budgeten inte är spännande, så tas den ofta utan debatt, om den alls finns.
Syftet med att trixa med budgeten är ofta att dölja vad organisationen egentligen sysslar med. Genom avtal med banker kan man få en sak att se ut som en annan, bankerna hjälper villigt till eftersom de tjänar pengar på det. Oärligt, ja visst, men vem gillar inte en oärlig bankir ? När organisationer är påväg att gå under, blir den som påpekar detta sällan populär. Istället ses budet som en tråkig festsabotör. Att lägga årets budget på fest kanske känns kul, men att supa med bostadsrättsföreningen är att dricka upp sina pengar. Det är inte gratis.

I Riksdagens budgetdebatt får man lära sig mycket. Det är även givande att titta på förra årets debatt, för att jämföra vad som sades då - och vad som blev jämte - vad som sägs nu. Inte sällan finns det aktörer som hårdnackat håller fast vad de tycker år efter år. Andra ändrar åsikt varje vår. 3225kr per invånare kostade Sveriges deltagande i EU. Fråga: är det värt det, eller finns det bättre användning för dessa pengar?
Svenska och nordiska statsfinanser är tråkiga, det är bra. När budgeten blir spännande betyder det att något är fel eller att det finns stora konflikter inom organisationen. Samtidigt så är parterna ense om att budgeten är viktig och förhoppningsvis viktig att följa. Revisionen (som man gärna ignorerar ... kolla bara riksrevisionen) är inte bara ett rundningsmärke, utan en källa till förbättringar. Att riksdagens opposition accepterar att bli styvmoderligt behandlad är en sak, de har nästan inte accepterat sin roll, men att revisionen gör det är med svårförlåtligt.

Låt hoppas att Sverige slipper budgettrixeri på riksnivå, i kommunerna pågår det för fullt, men riksplanet är ännu ganska förskonat. Framåtsyftande dokument säger saker som: vilken strategi har vi och hur skall vi agera i framtiden ?