Politik

12/07/2006

Försäljning av alkohol-politik

Systembolaget och den svenska modellen med restriktiv försäljning av alkohol är ständigt hotad. Därmed hotas även folkhälsan, av vårt ääälskade EU. För att slå tillbaka behöver Sverige, Norge och Finland en motstratategi. Vi behöver en plan.
Att sälja något så hårdsmält som mindre fylla och bråk, kräver kanske nya och okonventionella knep. Dags för systämet att hyra in en think-tank.
- Den skulle kunna komma på att det vore en bra idé att öppna en systembolagsbutik i centrala bryssel. Kanske finns det en ledig plats vid Gran Place ? Där skulle man slå upp portarna och sälja 3000 olika sorter öl, vin och sprit. Det är förmodligen mer än någon annan. Dessutom skulle de vara dyrast och ha svensktalande personal. Ändå tror jag att de skulle gå runt - kanske t.o.m. göra en vinst. Det skulle visa vad systemet är, det är ju svårt att förstå annars.
- Den skulle kunna visa filmer med små, fulla och ettriga 13åringar som gör varandra illa. Om hur kul det är att dricka sig full och slå sig, eller bara om hur synd det är när just din 13-åring, blir alkoholist.
- Eller fundera ut hur man skall kunna fälla fler för langning. Som det är idag är beviskraven mycket svåra att komma över. Det är svårt att bevisa. 'Pengarna var ju en gammal skuld och flaskan en gåva'. Sedan står ord mot ord, för inget finns på film.

Nykterhetsrörelsen måste märkas, synas om den vill finnas.