Politik

5/27/2008

Avistakurvan -

Avistakurvans struktur säger hur marknanden förväntar sig att räntorna skall utvecklas, i förlängningen hur vår ekonomi kommer gå. Detta kan även bero på att aktörerna har olika likviditetspreferenser, gör felinvesteringar eller beskattning. Just nu ser den emellertid lite läskig ut. Historsikt så ser man att inverterade kurvor visar att en lågkonjunktur är på väg. Normala kurvor visar att ekonomin växer och förväntas fortsätta med det. Kurvan som den ser ut nu, visar att marknaden förväntar sig fallande räntor.

Samtidigt så har ledande marknadsaktörer varit utomordentligt dåliga på att förutspå riksbankens ränteförändingar. Detta enligt dem själva beroende på att de väger in så mycket mer än vad riksbanken gör. Just nu ligger inflationen 0,4 % högre än riksbankens mål som är 2 +/- 1 %. Riksbanken har inflationsmålet för ögonen. Målet är 1-3 nu ligger vi på 3,4. Hur då aktörerna kunde få detta till en sänkning är svårförståeligt - men bankerna klagar på att riksbanken inte signalerar tillräckligt tydligt. Det kanske riksbanken ska ta till sig, de förändringar man gjort på sin hemsida gör att den är mer svåröverskådlig. Istället för en mätare som är grön, gul och röd, så har man nu siffror. Svåröverskådligt !

Går vi emot en lågkonjunktur ?
- Svårt att svara på. Men det är i alla fall inte uteslutet.Svenska huspriser har inte ökat så snabbt som andra länders. Sverige klarar räntehöjningar, men de borde kanske ha kommit tidigare. Men det är inte givet att landet går emot en konjunkturnedgång, långt ifrån. Det står fortfarande å väger, vilket gör att risbanken hinner sakta in istället för att tvärnita, det är bra.