Politik

7/18/2007

Rusta.nu - En stats prioriteringar

Bo Pellnäs tar i SvD upp problemet med vår svaga militär. Utan en fungerande försvarsmakt är vårt land, vårt lilla land, prisgivet åt vem det vara månde. Därför är det rimligt att ha en stående armé, flotta och flygstridskrafter. Tyvärr kostar det, men kostnaden för att inte ha det kan vara oändligt höga.

Stater har vissa behov. Ekonomi är ett av dem, utan ekonomi blir allt mycket svårt - det är sant. Samtidigt finns det saker som är viktigare. Strikt sett är det viktigare att ha ett försvar, för utan det kan vi upphöra att existera. Listan ser ut ungefär som följer ; Militär(1) - Uppbörd(2) - Rättsväsende(3) - Allt övrigt. Rent krasst så ser listan över viktiga saker ut. Mat och miljö och jämställdhet kommer längre ner på listan, inte för att de är oviktiga, utan för att statens primära åtagande är försvar av sig självt och sina medborgare.
Säkerhet är ett sådant ämne att det berör allt. Det kryper in i varje liten vrå - är det ofred kan vi inte bygga järnvägar, inte forska om proteiner, inte skipa rätt och inte köpa mat. Då blir allt det där andra som vi kämpar för svårt, eller svårt när omöjligt. Vi har varit privilegierade som kunnat njuta fred sedan tidigt 1800-tal, men det är en ynnest - inte ett evigt tillstånd. För majoriteten av världens länder är vår situation avundsvärd. Det var inte gratis, det kostade oss hela Finland, hela Norge och kanske delar av vår ära. Situationen är bra, med goda dagar och bröd och fläsk i överflöd. Rimligen kan vi inte förvänta oss att detta kommer vara, bara för att det varit. Därför bör vi rusta. Inte för att vi vill ha krig, utanför att vi vill ha en god fred. Snälla, tänk om, skär inte ner på försvaret.