Politik

1/29/2007

Objektiv humor

Situationkomiken skördar nya offer. Senast i raden är SvD. Enligt tidningen visar det sig att alkoholister har dålig humor. SvD har ett test för att se om du har humor. Har du inte det - så är det 91 % chans att du det beror på att du är alkoholist, eftersom endast 9 % av dem som misslyckas inte är alkoholister. Altså : ingen humor = alkis !


"Testa dig själv. Avsluta historien med rätt punchline:

Det var Mors dag. Anna och hennes bror hade bett sin mamma att ligga kvar i sängen den morgonen. Hon läste en bok och såg fram emot frukosten. Efter lång väntan gick hon slutligen ned till köket. Anna och hennes bror satt båda och åt vid matbordet.

a) Anna sa: Hej mamma, vi trodde inte att du skulle vakna så tidigt.
b) Anna plockar upp ett ägg och krossade det mot sin brors huvud.
c) Hennes bror sa: Vi har en ny lärare i skolan.
d) Anna sa: Det är en överraskning på Mors dag. Vi lagade vår egen frukost. "


Det finns ett roligast alternativ. Men: Jag ser för mig, hur en kommitte av tyska alkoholforskare iförda vita rockar och stora glasögon med vetenskaplig precision kommit fram till att detta skämt är objektivt roligt. Det är inte roligt. Misslyckas du - finns dessutom chansen att det beror på att du är alkoholist.

Rätt svar ? alternativ 'd' är roligast ...

Ekonomiska råd

Jag får med jämna mellanrum ekonomiska råd. Det är ju bra, men alla går inte att följa. Ett råd jag fått var att ha en årslön på banken. Ett annat att man skulle ha "120 minus din ålder, som procent i aktier" (Är du 25, så skall du altså ha 120-25= 95 % aktier)

Kombinerar man dessa råd så får vi fram att en 25åring med 100 000 kr i årsinkomst skall ha 1,9 miljoner i aktier och 100 000 på banken. Det är ett jättebra råd. Men har man så mycket pengar när man är 25, behöver man nog inga råd ...
(Personen skulle behövt spara 13 000 per månad om räntan var ca 5 %, sedan 5 års ålder. Eller fått 600 000 vid födseln.)

1/28/2007

Estnisk folkmusik

Jag gillar estnisk folkmusik. Den påminner mycket om svensk folkmusik, men det går ändå att finna markanta skillnader. Bland det som sammanför är säckpipan och sången det som i mitt tycke har störst likheter. Den estniska musiken låter bortglömd och upphittad, något som passar in, men som inte hör dit. Det är svårt att förklara, men lätt att älska. I likhet med svensk folkmusik så kan det urarta och bli väldigt bondskt. Exempel kan vara de ensamma dragspelarna. Samtidigt spelar band som Hiidene enkelt men medryckande utan att vara bondska alls. Att på något sätt recensera den estniska folkmusiken blir som att recensera punken. Det låter sig inte riktigt göra.
På vissa punkter bör vi dock ta över delar av det estniska, som allsångstraditionen, som för en tynande men käck tillvaro på skansen här hemma. Allsången upplevs bäst på plats. Õllesummer, är ett utmärkt tillfälle att uppleva estnisk musik. Det är en ölfestival ... Kanske skulle allsång-på-skansen bli bättre om deltagarna prövat sig igenom 15 olika sorters öl innan de börjande sjunga. Men det är mer tveksamt.

Den estniska folkmusiken är emellertid svår att nå. De bolag som ger ut skivor är små och marknadsföringen är av naturliga skäl skral. Men det är klart - det är en liten del av en ännu mindre del av all musik som finns. Samtidigt har den mycket att ge, bara man vänjer sig vid det estniska språket. Sist måste man emellertid omnämna Oort som är en av de mest ... Udda ... skapelser som framsprungit öster om Svedala. Tänk en blandning mellan heavymetal och folkmusik, allt ifört vikingakläder. Det är om inte annat kreativt och bådar väl för framtiden.

Fartygsinvesteringar

2006 kommer gå till historien som ett gott sjöfartsår. Handeln på världens hav har slagit rekord, även om ökningen minskade från 21 till 13 %. [Källa] Europa har en balanserad handel, till skillnad från resten av världen. Sverige kör ett litet, hälsosamt överskott i likhet med t.ex. Schweitz. Samtidigt är vinsterna innom handeln högre än innom produktionen, vilket förmodligen kommer öka investeringarna ytterligare där. Innom sjöfarten som vinner på stor och ökande handel har investeringarna i norden slagit alla rekord. Nordens investeringar i fartyg uppgick till 23.6 Mrd USD - en dramatisk ökning från det förra rekordet från 2004 på 15.2. Norge är här ledande nation, och Norges andel är brutalt mycket större än Sveriges - något som kan gynna Norge. Samtidigt så investerade norrmännen inte lika mycket under de gångna åren i förhållande till Grekiska och Danska ägare. Priserna på varven ökar dock, så det är frågan om norrmännen inte riskerar att betala för mycket. [Läs mer]

Sveriges flotta är liten, allt för liten - en större andel eget tonage skulle ge Göteborgs hamn en mer framskjuten plats och därmed förenkla och förbilliga för svensk handel. Det skulle gynna oss.