Politik

12/28/2007

Serbien och Kosovo

Egentligen har Serbien ett oförtjänt dåligt rykte. Landet är kanske inte världens mest mesiga, men det är knappast att vänta när det ligger på balkan. Hade Sverige varit lokaliserat till balkan skulle vi varit anekterade för länge sedan.

Men Serbien stretar på. De förlorade visserligen Montenegro. Det är synd, för länderna har mycket gemensamt och samarbete dem emellan skulle gynna båda. Sedan snart 10 år sedan vill grupper i Serbien slita landet i ännu mindre bitar. De kallas kosovoalbaner. Av den anledningen ser resten sv Serbien dem med oblida ögon. För Serbien är nämligen Kosovo ungefär vad Västergötland är för oss. En del som sedan länge varit en omistlig del av vårt land. Men Kosovo har på grund av demografi och historia kommit att få försämrade relationer till Belgrad. När Serbiens polis försökte slå ner uppror med allt för brutala metoder, protesterade världen. Det var rätt, men ledde till bombningar av Serbiens civilbefolkning. Hur rätt det var att bomba kan man ju diskutera. Tyvärr har våld präglat Serbiens sista 50 år, premiärminstrar och andra har mördats. Men att tvinga Serbien att ge upp delar av landet, är fel.

Serbien plågas av detta. Helst skulle landet vara med i EU och ha en regering som inte behövde präglas av skjutglada nationaliser. Men nu är det inte så lyckosamt. Tvärt om hindrar EU landet i sin strävan efter demokrati och lycka. En bättre väg från EUs sida vore att ge landet frihandelsavtal typ EFTA/ESS. Istället för att behöva vakta gränsen skulle serberna kunna ägna sig åt nyttigare saker. Men det vill inte EU, den svenska regeringen eller USA. Därför blir det inte så, även om det inte är varken EU, Sverige eller USAs fel.

12/23/2007

Skall vi sumera året ?

Det är ganska vanligt att strax efter nyår sumera året. Iår har ekonomin gått bra. Sverige har haft en god tillväxt, minskad arbetslöshet, sjunkande statsskuld och försämrade vilkor för arbetarna.
Sverige har haft ökad inflation, ökad invandring, ungdomsbrottslighet och minskad andel anslutna till a-kassan , därtill har räntorna höjts.
Det regeringsskift vi hade har haft effekt på Sverige. Som land har vi blivit svagare, som individer har vi blivit rikare. Vi jobbar mer. Det har påverkat oss. Ett land i arbete är mer nöjt än ett utan jobb. Samtidigt så är ett fast arbete inte lika fast, vilket innbär försämrad trygghet. Att människor tvingas lämna a-kassan, gör att deras trygghet och möjlighet att värja sig försämras. Hur skall de våga satsa ?


1 107 119 015 239 kr i statsskuld. Med en BNP på 2700 MDR SEK, skulle det ta oss ca 150 dagar att betala tillbaka statskulden. Det finns så mycket att göra. Snart är det nyår, då kan vi få det gjort.