Politik

3/30/2007

Folk och folk

Irans kidnappning av Brittiska medborgare är illasinnat. Inte bara därför att Iran tar sig friheter, utan för att de beter sig illa. De tillfångatagna sjömännen filmas på ett sätt som utelämnar dem. I normala fall filmar man inte i fängelser. I normala fall sätter man igång en rättegång, som kan visa att de är skyldiga, eller inte. I normala fall behandlar man fångar som oskyldiga till motsatsen bevisas. Men Iran är inte ett normalt land. Iran styrs i sina överväganden av militanta människor som president Mahmoud Ahmadinejad (f.d. trafikplanerare) och general Rahim Safavi. Exakt var britterna tillfångatogs är oklart, i alla fall för oss i Europa.

Tony Blair agerar motsägelsefullt och kraftlöst, åt minstonde till synes. En tröst i situationen är John C. Stennis Strike Group, USS Nimitz (med hjälpskepp), USS Bataan, USS Boxer strike groups och kanske USS Dwight D. Eisenhowers grupp. En flotta - Ship O' hoy !

Kanske kan britterna ägna sig åt BBC:s Alan Johnston, som kidnappades och som ännu ignoreras - så kan amerikanerna ta sig an Iran. Amerikanerna är kanske inte kända för förfining, men det är nog inte vad som krävs i kontakt med Iran. Vi får se hur denna Operation Bite, går till. I en interjuv med fransk television (2) så kommenterar Ahmadinejad att han inte är rädd för en amerikansk attack. Det tyder på att karln är direkt oklok. [Slut på meddelandet]