Politik

2/15/2009

Finanskrisen & Liberia

Vi har en finanskris, det är inte bra för Sverige. Men det är bra för USA, som nu får en möjlighet att sluta göra av med pengar de inte har.

Krisen skapades genom att Alan Greenspan sänkte räntorna allt för lågt för att hålla ekonomin igång. Detta ha varit allmängods sedan 2005 eller så. De som läser 'the Economist' har nu tröttnat på krisen eftersom den omnämnts så länge, så många gånger.

I detta läge ger Sverige bort sina pengar, till Liberia. Naturligtvis är det bra att Liberia får mer pengar, men det är inte bra att det är våra pengar. Att bara skriva av lån när gäldenärerna inte kan betala, är orimligt. I ett längre perspektiv gynnar det inte Liberia och inte Sverige. Var det så att Liberia tog tag i sina problem så behövde de inte skuldavskrivning. Tar de inte tag i problemen, så är det till ingen nytta. Men visst, i medmänsklighetens namn; tänk på barnen i Afrika. Det är inte deras fel, att de lider.

Men regeringen gör för lite för att avhjälpa krisen här hemma. Den hjälper inte A-kassorna. Den startar inga nya arbetsintensiva projekt och den ... jo, den hjälper bankerna. Men räcker det ? Knappast, men oppositionen skriker inte. Så då tolkar medborgarna det som om det inte går att göra mer. Det GÅR att göra mer.