Politik

6/23/2007

Kidnappningar

Att kidnappa människor är ett ganska effektivt sätt för marginella grupper att skaffa sig makt. Genom att tvinga in motståndaren i en förhandling får man makt över motståndaren. Det är därför Alan Johnston och Gilead Shalit sitter fångna i eller kring Israel. Det tycks ibland som att det är därför Israel håller många palestinska terrorist-islamister fångna.

Att ta fångar har i alla tider varit en strategi som tillämpats av arméer i krig. Det är en strategi som stater tillämpar i fredstid mot sin egen civilbefolkning. Den fysiska makten över människor som detta innebär är så fast som den blir. Svårligen kan man tänka sig mer makt över människor.

Men kidnappningarna kan också ha andra mål, nämligen att pressa tredje part på pengar. Det fungerar i Sydamerika där vänstergeurillor använder det som medel för sin finansiering. Ibland grumlas medel och mål. Men kidnappningarna fortsätter. Det är ett otyg.

En möjlig framtida utveckling går att spå; grupper gör så att istället för att vänta på att en amerikan skall uppenbara sig i Irak - åker man till den plats där det finns massor av amerikaner - nämligen USA. Det finns massor av Amerikaner i USA. De är lätta att hitta och kan terroristerna bara språket hyggligt så kan de säkert lura drösvis att bli kidnappade. Att köra en bil och inneha en pistol och en ensligt belägen stuga blir tillräcklig. En grupp som kan kapa flygplan, klarar enkelt av en sådan operation. Men samtidigt så vill nog sådana grupper inte slå vilt omkring sig, de vill kanske ha företrädare för regering eller militär. Militärpersonal är kanske svår att lura/hitta ? Är det svårare med lokala borgmästare ? :-)
Att Europa blir förskonat är ju detta sammanhang en ganska otrolig utveckling - det är tros allt närmare till Europa och det finns landsgräns. Det finns ingen hejd för hur paranoid man kan bli. Den rädsla som detta skuller sprida skulle i sin tur urarta till våld. Människor skulle precis som i Sydamerika isolera sig. Men eftersom det i Sydamerika är inhemska och Europa utländska krafter kan eggen i EU riktas emot utlandet. Den utveclingen vill vi inte se.

Det går att spinna vidare. Men det får läsare göra själva.