Politik

5/26/2007

Olja är Svart Crack

Olja är något i princip alla ekonomier behöver. Oljekonsumtionen är inte oproblematisk, men det har funnits en tid då ekonomin inte var oljeberoende. Det borde gå att bryta oljeberoendet, utan att ekonomin förstörs.

Oljan kallas det svarta guldet, men en bättre benämning är svart crack. (Inte bara av anledningen att man krackar råolja) Crack är en form av kokain, som är extremt beroendeframkallande och som ger en snabbare kick än traditionellt kokain, med en djupare dal efteråt. Oljan är svår att sluta med, den har negativa miljökonsekvenser och säljs av många korrupta regimer. Skälen att bryta oljeberoendet är många, skälen att fortsätta likaså. Vi kan förmodligen inte helt bryta det, men det är heller ingen nytta i det. Lagom är bäst. Genom att minska oljeberoendet så kan vi på ett bättre sätt utnyttja temporära skillnader i priser på energi. Det kostar på, men vi blir mer priselastiska konsumenter. Det kostar på, men det alternativet har inte utretts. Alternativet till att bryta oljeberoendet kan på sikt blir dyrare ändå.

Att minska den totala mängden konsumerad energi, är bra - men inte nödvändigtvis kostnadseffektivt. Enligt vad jag erfarit så underskattas besparingen dock av många innom industrin. Den sparar in sig på ett till tre år. Mycket bra.

Men det är på ett sätt ett problem att vi är fast i ett bruk av en kolhydrat, som vi inte kan framställa själva och därför tvingas importera.