Politik

7/07/2007

Sanningen om vår ekonomi

Timbro gillar inte bistånd. Det gör inte jag heller. Vi ogillar det av delvis samma anledningar - det ger ingen eller allt för liten effekt. Biståndet som idé bygger på att det går att dra upp hela länder ur fattigdom och missär. Marschallhjälpen i Europa var relativt lyckad. Bistånd idag är misslyckat. Ett land som fick mycket hjälp i Europa var Belgien. Ett land som inte fick mycket hjälp var Finland. Finland är rikare på capita än Belgien.

Biståndet har också den effekten att biståndsorganisationer propagerar för sin sak. De vill få folk att ge pengar. Rika kristna länder och folk ger frikostigt, delvis för att dämpa sin egen känsla av otillräcklighet. En effekt detta har är att propagandan om hur det ligger till i Afrika och annorstädes förvrider verklighetsbilden hos givarna. Rika kristna länder och folk, har en felaktig bild av världsekonomin.

Världen har blivit rikare. Fattigdommen har minskat. Det är bra. Men det är inte en effekt av bistånd, utan en effekt av politik och enskildas initiativ.