Politik

7/26/2007

Mobbning

De flesta av oss har upplevt mobbning, antingen genom att bli mobbade, vara mobbare eller åse mobbing. Fenomenet är vanligt och finns inte på dagordningen alls. Det formar människor och det berövar alla oss vanliga, lite av vår mänsklighet. I den bästa av världar - skulle ingen mobba. Men nu är vår värld inte särskilt bra eller genomgod. Det är inte så att alla skolbarn hjälper varandra och bjuder på godis. Frågan handlar inte om godis. Den begränsar sig inte ens till skolbarn, den fortsätter upp i åren och förfinas till att nå oanade höjder.
Den snygga mobbningen står företrädelsevis kvinnor för (?), medan män är mer brutala. Har någon skruvat isär din kontorsstol, är det förmodligen en man. Skulle stolen däremot placerats i receptionen och prydas av en krukväxt med taggar, har du att göra med en kvinna. Beteendet är ett svar på att du gjort något, någon inte tycker om.
Skulle du däremot bli utsliten på rasten i håret, få utstå glåpord och tvingas försvara ditt val av kläder, är du ett barn och blir mobbat av ett annat barn. De flesta vuxna har självkänsla nog att ta till trubbigt våld, när det kommer till att bli utdragen i håret. Ytterst få skulle alls accepera det. Men barn är inte vuxna. Mobbning är dessutom inte ett individproblem, utan ett gruppproblem.

Mobbningen tillåts fortsätta med lama ursäkter. Att det löser sig av sig självt, är inte alls säkert.
Exakt hur kommer man tillrätta med mobbning ?
Ofta måste den mobbade själv ta saken i egna händer. Att tala med auktoritstsfigur hjälper ofta, om än kortvarigt. Våld fungerar bara om den mobbade själv står för det. Att ha ett system, som fångar upp mobbare och tar bort dem från de mobbade är bra. Det har sina nackdelar, men kan fungare. Att ha ett system som gör att ingen alls mobbar, är naturligtvis det bästa. Men det är inte alltid möjligt. Summa sumarum så måste lösningarna som tillämps vara specifika, anpassade och rimliga. Vad det nu är, och för vem ?

Mobbade kan trösta sig med att forskning visar att skolbarn som mobbar blir kriminella betydligt oftare än andra senare i livet. Det går dåligt för dem. Ha !