Politik

1/16/2008

Apotek

Den moderatleddda regeringen vill liberalisera (avreglera) apotekens försäljning. Det är kanske inte en fara för folkhälsan, men motivet - att läkemedlen blir billigare, stämmer inte.

I många länder säljs läkemedel i vanliga affärer. Dessa affärer tar ut sitt påslag på medicinerna och på andra varor. Vissa varor är billiga, andra inte. Saker som är billiga är sådan som det råder hård konkurrens om och som människor handlar regelbundet, för att ha hemma. Ett bra sådant exempel är mjölk. Det som skiljer mjölk från Paracetamol är att Paracetamol främst köps för att man mår illa. Då är man beredd att betala häftiga priser, för att bli frisk. Läkemedel är dessutom en vara som det är svårt att 'shoppa runt' efter. Från att ha rest runt, kan jag konstatera att läkemedel är relativt billigare i Sverige om vi jämför med ett mål mat, dryck eller kakor. Prisnivån i jämförelse är lägre här hemma, med ett monpol. Det finns inget skäl till att tro att läkemedlen blir billigare med fler handlare.

Mest troligt är att alla medicin kommer bli dyrare, men mer tillgänglig. Detta är både bra och dåligt. De som gynnas av det, är de som har mycket pengar, de som missgynnas är de de som har lite. Dessutom så kommer vi troligen konsumera mer, vilket förmodligen inte gynnar någon, utom handlaren ... En annan jämförelse man kan göra är bokmomsen. Priset på böcker är ytterst marginellt lägre idag, trots lägre momssats. Det beror på att folk är beredda att betala vad en bok kostar, oavsett om den är dyr eller inte. Priset är utbudsstyrt. Detsamma gäller troligen läkemedel.

En rimlig modell vore att behålla apoteksmonopolet, men tillåta försäljning av vissa receptfria läkemedel över disk. Då kunde man välja om det var så att man ville ha Apotekets billiga exakt likadana, eller ICAs dyra. Avregleringen av el-marknaden gick ju jättebra ... Bokmomssänkningen likaså ...