Politik

10/15/2007

Nobelpriset vidgas.

I tider då människor inte kan förstå instruktioner, blir det lätt fel. Nobelpriset i fred gick till Al Gore, en man som inte gjort något mycket för freden.
Han är säker bra, den där Gore. Han är säkert duktig, men han förtjänar inte priset. Inte för att han är dålig, dum eller ful, utanför att priset skall gå till en fredsaktivist. Fred och miljö är inte samma sak. De hänger samma, visst, men det är inte samma sak. Att vidga begrepp är bra i vetenskapssammanhang, men detta är inte ett sådant.

Priset skall tilldelas den person som "gjort det mesta eller bästa arbetet för gemenskap och brödraskap mellan nationerna, och för avskaffandet eller reduceringen av stående militära styrkor och för främjande av fredssammankomster". Ett bra exempel skulle var FN. De hjälper förbrödringen mycket. Men det gör inte Al Gore. Den norska nobelkommitteen har gjort fel. De har vidgat fredsbegreppet, nu kan det vara dags att vidga a Stortings kommitten lite. Kanske borde den bytas ut. Al Gore har ingen nytta av priset, han är redan en rik miljökämpe. Bra så ?