Politik

5/27/2006

Den billiga kinesiska importen

Ibland händer saker man inte räknat med. en sådan sak var när det började dyka upp klisterlappar i Namibia med rasistiskt innehåll. Gällde det de vita farmarna ? Nej. Tvärt om, nu var de hjältar - de som höll uppe landet. De rasistiska lapparna gällde den kinesiska importen. I Namibia, som är ett mycket fattigt land, har den lokala lågkostnadsproduktionen börjat konkurreras ut av den kinesiska. Det ena U-landet konkurrerar ut det andra. Lapparnas motiv var klart, den fule kinesen med typisk hatt och utstående framtänder trampar på Namibia.
När inte ens Afrika kan konkurrera med Kina om lägre löner, vad kan de då konkurrera med ?

Den kinesiska Afrikapolitiken har svängt. Tidigare var den inriktad på att visa hur synd det var om Kina, genom att hjälpa svältande bröder i nöd. När nu Kina sakta reser sig, lämnar man ?bröderna?, som då känner sig svikna. Kina har också ändrat forum, från att ha varit för bilateralism och protektionism till att nu vara för frihandel och multilateralism. Vändningen är knappast en effekt av Afrikas förändrade behov. Numer är man inte så lite inne på en mera kolonial syn på Afrika, där man ser olja, malm och ädelstenar som huvudanledningar till att engagera sig. Sudan och Angola är två av de största leverantörerna av olja till Kina, Nigeria den största i Afrika. Sudan är inte precis känt för sina goda mänskliga levnadsförhållanden. Kan vi gissa att Nigeria ligger på tur att få besök av vänliga kinesiska tjänstemän, som inte ställer onödiga frågor ?
- President Hu mötte mycket riktigt Olusegun Obasanjo, i början av Maj.
Den kinesiska konkurrensen om oljan är inte bara ovälkommen för EU, utan också för Afrika. Eftersom Kina inte är intresserade av demokrati, så kan de stödja lokala diktatorer, Europa och USA inte bör befatta sig med. Det gynnar inte Afrika på lång sikt. Men de gynnar lokala eliter, som ju visat sig utmärkta på att suga ut sina med-afrikaner. Tillbaka får de varor som konkurrerar ut de få jobb som finns. ELLER ? (Altså hård-draget, naturligtvis är det bra med billiga varor, men det behövs investeringar i Namibia, inte fler Mercedesbilar och lyx-slott. Annars kan de inte exportera vettiga produkter till Kina.)
De kinesiska köpen av olja från Darfur betalar ett folkmord. Det är inte solidaritet med svältande bröder i nöd. Det är ren och skär cynism. (Tycker jag)