Politik

5/23/2006

Folkmusik

Folkmusik; vad är det ? Jag tvangs häromsistens utvärdera vad jag tycker var folkmusik. Någon riktig förklaring lyckades jag inte komma på. Det gick inte att göra som man vanligen gör: definierad vad som är o-folklig musik. Inte heller kan man använda andra termer: folkmusik och världsmusik är inte samma sak. Folkmusik kan vara världsmusik, men världsmusik är inte folkmusik. Folkmusik bildas egentligen när mer lantiga traditioner mötte städernas populär- och konstmusik i främst Europa. (I vissa fall blev det fel; Umpa-Bumpa)

När du försöker tillämpa termen utanför Europa; då blir det genast snårigare, eftersom den musiken ofta inte har samma sociala bakgrund som vår folkmusik. Där är det bättre att använda ordet världsmusik. Bob Dylan, är enligt mitt förmenande inte folkmusik, emedan Nordman är det. Likaså är en nyskriven Schottis eller Polska folkmusik. Folkmusiken är spelmansmusik. Takten är vanligen 3/3, men andra förekommer. Folkmusik är vackert.

Det finns varianter, en sådan är NeoFolk, som leker med symboler och flirtar vilt med totalitära rörelser. Den kan visserligen vara opolitisk. Men Opolitisk = opålitlig. Den är så att säga så långt från knätofsfundamentalism man kan komma. De använder moderna instrument, ibland inga folkliga alls. De är mest bara Neo. Knätofsfundamentalismen å sin sida håller bara tre-takt, är ganska oförmögen att ta till sig nyheter men också att nå ut. Allt för få tar dem på allvar.
Det behöves en bredare folkmusikalisk rörelse, mer kletzmer, mer spelningar och infiltration av radio/Tv. Kanske kan musikdelningen bli en räddning, den torde ju missgynna stora multinationella kolosser. Men vad är folkmusik, jag vet inte ... ?