Politik

6/14/2006

Blod, ära och död

Vissa av oss ger blod. Andra är blodsugare. Ytterligare andra är blodfattiga. Just blod är något de flesta av oss har en relation till. Blodet som symbol för släktskap och historia, har hetsat miljoner till krig och död. Blod, rött och syrerikt, eller blått och kungligt - alla blöder och dör vi.
Blodsmat är populärt, men avskyrs av Abrahamitiska religionsutövare. Det var att dricka upp djurets liv. I Sverige motarbetades blodsmat och hästkött, eftersom det förknippades med den forna seden. I Israel kan man knapt köpa det, än idag.
Stockholms blodlager visar hur mycket blod Stockholm har och behöver. Kanske borde du ge ? Vissa av oss ger blod, andra är blodsugare. Relationen till blodet och kanske också smaken den salta och pikanta, får mig att minnas: när det gör sådär ont att man inte kan och inte vill mera. Bara vill ge upp. Blodssmaken i munnen. Andan i halsen och hur det dånar genom öronen, när man pressar sig. Tanken på målet, på att man måste försöka trots smärtan och hur skönt det känns när man lyckas. Det var blodomlopp. Kanske borde man springa ?
Andra är blodsugare: Det har kommit till min vetskap att det finns blodtransporter, som körs av särskilt utbildad personal. De vaktas av väktare och förses med blåljus. Min fråga är : varför ? Är det så att man är rädd för att bli rånad av vampyrer ?

Våldtäkter

I Umeå överföll den s.k. Hagamannen minst sex gånger. Enligt egen utsago pga att han fick för lite sex.
- För lite sex ??! Nu förstår jag inte. Har det hänt att en man någonsin sagt att han frivilligt fått för mycket sex ? Att det skulle ske hade varit oerhört. helt ohört. Att denne korte 33-åriga bilmekaniker skulle klaga på att han fick för lite - men så försmädligt då ...
- Sen är det som är upprörande (förutom själva överfallen) är att han därigenom skyller på frun. Indirekt beskyller henne. Som om det skulle vara hennes fel! Hon är ju knappast inblandad. Han beskrivs om vanlig, händig, snabb och arbetssam. Men om han var så händig och snabb så var det väl inget problem ? Bara då att gå in på toaletten så var det löst. 7 minuter blankt, inga problem. Lite ventilolja och en bilmekaniker löser det på under 6 minuter. Han behöver inte våldta.

Samtidigt, med 38 i skor, undrar man om det inte kan vara en form av avund. Det finns kvinnor som har större än så. Altså kan det ha varit en hämnd. Det behöver inte vara så. Men det kan, ha varit så.
Han säger att "Jag ville inte skada dem. Syftet var att ha sex med dem." Om det är sant, så undrar jag varför han sprang ut från krogen. Just utanför, i blåsten och kylan, i Umeås kalla vintermörker så är det fel plats och tid för liderlighet. Möjligen hade krogen varit en bättre plats, eller i alla fall mer logisk. Vad han gjortde är helt vrickat. Han var full, och det finns säkert minst en kvinna på krogen med lika hög promillehalt som hans, om behovet blev för trängande. Ville han ha sex, hade han en fru. Vad är det för fel på killen ? Vadå inte ville skada dem, hur får man ihop det ?? Om man inte vill skada någon, så skall man inte hoppa på dem. Det är en ganska bra grundregel. Har jag hört av en kompis.

6/12/2006

Köp vapen och mat

USA är världens främsta vapenproducent och ansvarar enskilt för nästan hälften av världens totala militärutgifter. Det är osäkert om man skall skratta eller gråta. Le: de kan införa demokrati varsomhelst. Gråt: du är terrorstämplad.
Det är svårt att acceptera men, faktum är att de har mer makt över oss, än vi över dem. Att försöka förklara hur detta inte är ett problem, är svårt. Just det faktum att det är nästan omöjligt att föra en annan politik, utan att förvandlas till Nordkorea, är ett problem. Men gillar man hamburgare, är det jättebra.

Jag gillar hamburgare, helst fiberberikade med nyttig sås. Men jag gillar inte alla hamburgare. De bästa hamburgarna har Max - det lilla norrländska företaget med egen vilja och nyttig sås. Deras hamburgare är lite extra saftiga, deras pommes frittes innehåller inga härdade eller delvis härdade fetter. Lite mer i min smak.
Det faktum att jag kan påverka Max (jag föreställer mig det... trots allt) gör att jag kan lita lite mer på dem. De har informationsbroschyrer och de har bestick och kaffe utan kostnad efter målet, sådant gillar jag.
Ibland gör jag mina egna hamburgare, då brukar jag krydda med hickoryröksmak, precis som den amerikanska burgaren. En tjock skiva italiensk tomat och hembakt bröd. Det är gott och jag vet vad jag får. Mums !

Morgondagens TV.

Imorgon börjar serien 'Se om ditt hus'. Allt om hur man ser om sitt gamla hus. För dem som har gamla hus. Med lite tur slipper vi Ernst Kirchsteiger och hans orgier i förstörelse och spontan modernisering. Tittande rekomenderas varmt, även om du skulle ha förmånen att bo i en 3-rumslägenhet med utsikt mot gården.

Gamla hus kan vara knepiga, men de är ett arv vi har och som vi skall vårda.

Skatter behövs

Varje gång jag betalar skatt tänker jag på vad skatten går till. Alla de verk och myndigheter som förbättrar våra liv. Det kan man tänka mycket på, för skatten utgör ca halvdelen av vår BNP. Skatten är i grunden ett rån, som går till (förhoppningsvis) något bra. Skulle jag helt sonika besluta mig för att jag inte vill betala (Neeeej !); får jag bo gratis i fängelset. Det är våld och hot om våld som upprätthåller det systemet. Att sedan en person tycker det är sexigt, gör mig rädd.
För att skatteviljan skall vara hög krävs några saker; det krävs att andra betalar, det krävs att den inte tas ut allt för mycket, det krävs att den går till vettiga saker och tas ut på ett bra sätt. Här bör den gode medborgaren fråga sig om alla dessa kriterier är uppfyllda. Är det inte så, bör det kanske förändras.

Här på denhär sidan kan man se vilka myndigheter vi har. Eller nej, inte alla. Bara nästan alla myndigheter. Vad jag inte förstå är varför man har en lista på nästan alla myndigheter. Den centrala myndigheten stadskontoret finns t.ex. inte med. Inte heller must finns - men de skall vara hemliga.
När man beslutar om skatter kan man tänka; "nu handhar jag mina väljares pengar. Pengar som de jobbat ihop, slitit för och som de vill används på bästa sätt. Att använda Karl-Oscar Nissons pengar till just det här, är det det absolut bästa jag kan tänka mig, eller tror jag att Karl-Oscar själv skulle vilja något annat ?" Kommer man fram till att väljaren förmodligen skulle velat att man använde pengarna till något annat, bör så ske. (Sen får man inte glömma att alla väljare inte heter Karl-Oscar. De är olika. Det är något de alla har gemensamt.)

Trevlig sommar !

Aktivt icke-deltagande

Det klagas på människorna att de inte deltar i politiken. Politikerna klagar - på folket. Folket gör fel, beter sig inte som de skall. Av någon anledning förstår de inte hur mycket de stackars politikerna sliter. Samma politiker som beskattar och reglerar, vill nu ha en acceptans för sina handlingar. Alla partier vill vara folkets röst - mot de andra politikerna. Politikerskandalerna kommer och går, samtidigt som ekonomin inte går som den bör.
Något är fel här. Det är inte folket.
Ickeröstandet är en protest, inte mot enskilda politiker, utan mot systemet. Eller - det bör tilläggas - för; skulle man tycka att allt var bra röstade man ju inte för förändring. Ickedeltagandet är inte ett tecken på passivitet, utan sundhet. Det har blivit färre platser att kunna vara aktiv på - allt färre väljas in. Eftersom man i princip inte kan få inflytande utan att få deltaga, väljer man den enda protest man har. "Rätten att vara tyst".
Politiker som stjäl är ett delikat problem. Dels för dem själva - de åker fast. Men också för systemlegitimiteten, eftersom personer som stjäl - bör inte anförtros andra människors pengar. Att inte kunna lita på den som man valt, är absurt.
Det är upp till de styrande att visa att de duger, att de är en del av folket. Det är inte folkets skyldighet att visa att politikerna är deras. Vilken legitimitet har en politiker som suttit 15 år på samma position - är han/hon inte bara en förvaltare ?
Kanske ligger felet i vilka som vill bli politiker - är det bara broilers ? Vem har tid idag ? Är det den som gör det för att sko sig, så bör alarmklockorna ringa. Men politiker (med få undantag) blir inte rika. Rotation och uppryckning är vad som behövs, om bara jag visst hur.
Det är upp till de styrande att visa att de duger, att de är en del av folket. Det är inte folkets skyldighet att visa att politikerna är deras. Vilken legitimitet har en politiker som suttit 15 år på samma position - är han/hon inte bara en förvaltare ?
Kanske ligger felet i vilka som vill bli politiker - är det bara broilers ? Vem har tid idag ? Är det den som gör det för att sko sig, så bör alarmklockorna ringa. Men politiker (med få undantag) blir inte rika. Rotation och uppryckning är vad som behövs, om bara jag visst hur.